UNESCO

04.01.2015 18:31

16.11.2010 přesně v 18.18 hod místního času byl v Keňském Nairobi na zasedání UNESCO jednoznačně odhlasován zápis sokolnictví na seznam světového kulturního dědictví. Je to obrovský úspěch nejen českých vyjednávačů, je to zároveň i historicky nejširší nominace, resp. zápis, neboť zahrnuje  kromě Klubu sokolníků ČMMJ i národní sokolnické organizace z Belgie, Francie, Španělska, Jižní Koreje, Mongolska, Maroka, Kataru, Saúdské Arábie, Sýrie a Spojených Arabských Emirátů.

Navrhovatelem nominace za Českou republiku bylo Ministerstvo zemědělství. Zasedání se kromě oficiální delegace z Ministerstva kultury zúčastnil také člen Klubu sokolníků ČMMJ a zároveň viceprezident Mezinárodní asociace pro sokolnictví a ochranu dravců (International Assotiation for Falconry and Conservation Birds of Prey I.A.F.) Dr. Bohumil Straka. Ten zastupoval všech 11 předkladatelů nominace.
 
Podání nominace předcházelo zapsání sokolnictví na Národní seznam nemateriálních statků tradiční a lidové kultury České republiky. Tento akt byl nezbytnou podmínkou podle úmluvy UNESCO, neboť má-li být kulturní statek uznán na mezinárodní scéně, musí být za nehmotnou kulturní památku či tradici považován především v zemi, která ho na světový zápis nominuje. Nositeli kulturního statku – sokolnictví – jsou v naší zemi členové Klubu sokolníků ČMMJ.

Nominace sokolnictví na seznam UNESCO má historicky velký význam, je to navíc dosud největší nominace v celé historii UNESCO. Ještě nikdy se nestalo, aby jednu kulturní památku nominovalo tolik zemí. Přes 90 % nominací totiž podávají jednotlivé země, na jejichž území se daná kulturní památka nachází, a jen výjimečně památku nominují dvě či více zemí.